Duurzaamheidsnieuws

Week van de Duurzaamheid 2020

1599465440BsSEf88HppKQBxaX


Lezing ‘De Wereld van Morgen’ door Helga van Leur op maandagavond 5 oktober

Helga van Leur, oud-weervrouw van RTL, legt uit wat er om ons heen verandert en waarom dit gebeurt. Klimaatverandering lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar niets is minder waar.

Vorig jaar werd in Gilze en Rijen het hitterecord van 2019 gemeten. We zien thermometers omhoog schieten en regenbuien extremer worden. Tijdens deze inspirerende en interactieve avond leert u alles over klimaatverandering en wat u zelf kunt doen om hier mee om te gaan. We organiseren deze avond gratis voor u. Er zijn twee lezingen, een om 19.00 uur en een om 20.30 uur. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het Covid-19-virus zijn er maar 100 kaarten beschikbaar. Wees er dus snel bij! Het evenement is gratis, maar om het maximaal aantal bezoekers te bewaken moet u een ticket reserveren: www.ccgr.nl/agenda-theater-film-en-meer.


Kids Klimaat Experience @ Speelbos Gilze op woensdagmiddag 7 oktober

Wat weet jij eigenlijk al van het klimaat? Kom op woensdagmiddag 7 oktober met ons spelen en leren in het Speelbos in Gilze. Van 13.00 uur tot 16.00 uur organiseren we de Kids Klimaat Experience! We gaan slijm maken van natuurlijk materiaal en je leert alles over insecten in het bos. Na deze middag weet jij alles over bomen en water! Ook krijg je een super cool cadeau mee naar huis! Kom jij ook meedoen? Iedereen van 8 tot en met 12 jaar uit de gemeente Gilze en Rijen is welkom. Maar wees er snel bij, want vol=vol. Geef je dus snel op via een mail aan duurzaamheid@abg.nl met daarin je naam, adres en leeftijd.


Op klimaatsafari door Rijen: de bewoner als klimaatexpert

Bijna dagelijks zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen in het nieuws. Veelal gaat het dan over extreme wateroverlast of droogte. Gelukkig is er ook aandacht voor innovatieve oplossingen voor het water, milieu en energievraagstuk. Oplossingen die we in het geheel klimaatadaptatie noemen.

Maar we zien benieuwd naar hoe het staat met het klimaat in onze gemeente. Daarom zijn we op zoek naar inspirators die tijdens een wandeling de mogelijkheden toe lichten om wateroverlast, droogte en hittestress tegen te gaan. Is uw huis en/of tuin al klimaatbestendig? Geef je dan op en deel uw kennis of wordt onderdeel van de looproute via duurzaamheid@abg.nl.

05-06-20 | Plan zonnepanelen op bedrijfsdaken

Gemeente Gilze en Rijen wil zoveel mogelijk bedrijfsdaken voorzien van zonnepanelen

Nieuwsbericht van gemeente Gilze en Rijen


Meer weten?

Bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen zich alvast melden bij de gemeente viaduurzaamheid@abg.nl.


Plan van aanpak

Zoveel mogelijk zonne-energie realiseren op bedrijfsdaken binnen de gemeente Gilze en Rijen. Om dat te bereiken heeft het college van Burgemeester en Wethouders een plan van aanpak opgesteld. Concreet streeft het college ernaar om minimaal 25% van de bedrijfsdaken te voorzien van zonnepanelen. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Regionale Energie en Klimaat Strategie van de regio Hart van Brabant, met als doelstelling om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten. Bedrijven hebben vanaf 29 september tot en met 22 oktober 2020 de mogelijkheid om hiervoor SDE++ subsidie aan te vragen. Voor bedrijven die vanwege de coronacrisis in 2020 niet mee kunnen doen, zijn er mogelijkheden om dat in 2021 wel te doen.


De gemeente wil bedrijven helpen door onafhankelijke adviseurs in te schakelen, die in overleg met de ondernemer de specifieke mogelijkheden in kaart brengt. Binnen deze aanpak werkt Gilze en Rijen intensief samen met de twee andere ABG-gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau. Vanuit de samenleving is er veel draagvlak voor zonnepanelen op daken.


Succesvol bezig

Wethouder Ariane Zwarts: “Het helpen van ondernemers met duurzame opwek op bedrijfsdaken is niet nieuw voor ons. In Gilze en Rijen is de energiecoöperatie Energie Gilze en Rijen al een aantal jaren met succes bezig. De coöperatie huurt hierbij een dak en verkoopt de energieopbrengst aan inwoners van Gilze en Rijen en omstreken. Ondanks dit succes kunnen er nog veel meer zonnepanelen op bedrijfsdaken gelegd gaan worden. En veel bedrijfsdaken daken zijn groter dan 1.000m2. Dus daarmee kunnen we een flinke slag slaan.”


Quickscan

Voor veel ondernemers is het vaak nog erg onduidelijk wat komt kijken bij het plaatsen van zonnepanelen, zoals de investering, de technische risico’s en het ‘geregel’. “De drie ABG-gemeenten willen daarom als aanjager het plaatsen van zonnepanelen stimuleren en daarbij de drempels zoveel als mogelijk wegnemen. Voor de zomer organiseren we een startbijeenkomst. Dan informeren we de ondernemers en bieden we aan om met een onafhankelijke adviseur in gesprek te gaan over zonne-energie. In het gesprek bespreken we de wensen en mogelijkheden en vindt er ter plekke een eerste technische quickscan plaats”, aldus de wethouder.


SDE++ subsidie

De gemeente wil met elke ondernemer de specifieke situatie in kaart brengen en advies verstrekken over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. Op deze wijze kan de ondernemer een weloverwogen besluit nemen. Ook kan de ondernemer geholpen worden met het aanvragen van een SDE++ subsidie. Bedrijven hebben vanaf 29 september tot en met 22 oktober 2020 de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen. Voor bedrijven die vanwege de coronacrisis in 2020 niet mee kunnen doen, zijn er mogelijkheden om dat in 2021 wel te doen.


25-05-20 | Ingang nieuwe omgevingswet 01-01-22

Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet: 1 januari 2022

Nieuwsbericht rijksoverheid.nl | 20-05-2020 | 15:30


Het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Met de datum van 1 januari 2022 willen zij extra tijd en ruimte bieden voor een goede invoering van de wet. Dat meldt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan beide Kamers. Lees verder >

25-05-20 | Online top klimaatoplossingen

Nederlandse online top over klimaatoplossingen in januari 2021

Nieuwsbericht rijksoverheid.nl 20-05-2020 | 13:00


Nederland organiseert op 25 januari 2021 de online Climate Adaptation Summit (CAS). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om deze grote internationale top grotendeels digitaal te organiseren. Vanwege de coronacrisis is besloten om in plaats van deelnemers naar Nederland te laten afreizen, een centraal online programma te organiseren vanuit Nederland. Een deel van dit programma vindt plaats in het nieuwe drijvende kantoor van het Global Center on Adaptation in Rotterdam. De andere internationale deelnemers, zoals regeringsleiders en ministers, zullen deelnemen via videoverbindingen vanuit alle continenten. Lees verder >


Samen Bewust | Nieuwsbrieven

De gemeente Gilze en Rijen heeft een Duurzaamheidsnieuwsbrief. Daarin lees je meer over wat er allemaal gebeurt binnen onze gemeente op het gebied van duurzaamheid. In deze nieuwsbrief vertellen we wat de gemeente zelf doet, met wie we samenwerken en waar je terecht kunt voor subsidie, informatie en andere nuttige zaken. Wil je in de toekomst de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan je e-mailadres naar duurzaamheid@abg.nl.


Duurzaamheid nieuwsbrief gemeente Gilze en Rijen