Agenda >>

28 juni 2019

Tweedaagse excursie Eifel

30 augustus 2019

Golf&BBQ

19 september 2019

Ondernemersbijeenkomst Gemeentehuis

25 september 2019

Ontbijtsessie

> meer agenda

© 2019 www.ouwelandontwerp.nl
technische realisatie: www.klik3.nl

Nieuws

Een geslaagde excursie

Datum: 13-06-2018

Op vrijdagochtend 8 juni vertrokken we met een enthousiast gezelschap richting onze eindbestemming voor deze dag: Nijmegen.

Eerste stop was het MuZIEum. Hier ervaar je je zelf hoe het is blind of slechtziend te zijn. Na de ontvangst met koffie en gebak volgde een deel van de groep de Donkerbeleving en een deel de Ribbelroute. Ook was er middels een doe-plein de mogelijkheid om op interactieve wijze meer te weten komen over blind zijn en slechtziendheid.

De groepen die de donkerbeleving deden, zagen inderdaad helemaal niets. Eerst werd kort gedemonstreerd hoe we veilig (voor anderen) de blindenstok moesten gebruiken. Daarna werden we losgelaten in een nagebouwde pikdonkere huiskamer, een tuin, een winkel en een café. Ook moesten we een fictieve straat oversteken. Een vreemde gewaarwording dat je puur op basis van gevoel en geluid moet ontdekken waar je bent. De andere groep ging op vakantie en moest onder meer in een wiebelige boot stappen, zonder iets te zien dus!

Bij de Ribbelroute wandel je als een slechtziende door Nijmegen, gelukkig niet alleen, maar onder begeleiding van iemand met een visuele beperking en iemand die wel volledig kan zien. Voorzien van een VR-bril passeerden tijdens de wandeling diverse beperkingen de revue: tunnelvisie, staar, en maculadegeneratie. Het was een natte maar zeer indrukwekkende wandeling waarin duidelijk werd hoe beperkt je als slechtziende bent in het dagelijkse buitenleven.

De gidsen legden ons uit waar ze allemaal mee te maken hadden en we konden zelf ervaren dat onze wereld niet bepaald is ingericht op blinden en slechtzienden. Leerzame maar ook leuke ervaringen.

 

Na een uitstekende lunch bij Café van Buren werden we op het terras opgewacht door twee gidsen van het Nijmeegse Gilde voor een wandeling door het oudste stadsgedeelte van Nijmegen, tussen de St. Stevenskerk en het Kronenburgerpark. Zo liepen we door de oudste winkelstraat, langs middeleeuwse panden, stadsmuren en torens. We bezochten o.a. de Jacobstoren.

Daarna volgde helemaal in Nijmeegse Vierdaagse stijl een wandeling van 20 minuten naar de oude Honig fabriek. In deze fabriek zijn inmiddels diverse bijzondere bedrijven gevestigd waaronder de Dutch Bicycle Center een samenwerking van 4 gespecialiseerde fietshandelaren. Hier konden we de meest bijzondere fietsen bewonderen en uitproberen. Zo maakte menigeen een rondje op een exclusieve E-Bike of ligfiets. Dat het berijden van een ligfiets niet meevalt werd geïllustreerd door een kleine buiteling precies in de enige plas die er was. Gelukkig werd de schade aan mens en materieel beperkt tot een natte broek.

Hier sloten we dag ook af met een drankje om vervolgens na een geslaagde dag weer met de bus huiswaarts te keren.

> klik hier om terug te keren