decor

GRIC-lid Vanku geeft uitvinding een upgrade

Dertien jaar geleden zorgde Henk van Kuijk, directeur van GRIC-lid Vanku B.V., al voor een revolutie op het gebied van machinaal bestraten met zijn gepatenteerde Tiger-Stone. Hij won hiermee diverse, ook internationale, prijzen. De nieuwste Tiger-Stone verschilt op een belangrijk punt wezenlijk van zijn voorganger.

24 april feestelijke heropening volledig machinaal bestrate weg
Tiger-Stone van Vanku legt volledig automatisch ’s werelds allereerste straat

De wereldwijde primeur gaat naar Darp. Het Drentse dorp, met slechts een paar honderd inwoners, heeft de allereerste straat die volledig machinaal is bestraat. Op maandag 24 april was de feestelijke heropening van de Wallingeresweg.

“Voorheen stonden er stratenmakers op de Tiger-Stone die daar de stenen in het gewenste patroon legden, waarna de machine de rest deed”, vertelt Van Kuijk. “Nu worden gestandaardiseerde steenpakketten met een kraan direct geladen op de Tiger-Stone. Het zogeheten verband wordt nu door de machine zelf aangebracht. Dat zorgt voor toegenomen productiviteit met de inzet van minder mensen. Belangrijker nog is dat de fysieke belasting van de stratenmaker is weggenomen. Een belangrijk wapenfeit gezien de krappe arbeidsmarkt die ook in de infrawereld sterk merkbaar is. We hebben hiermee laten zien dat we voorloper zijn in duurzaam bestraten, met oog voor mens en milieu”, aldus Van Kuijk.

Wethouder Henk Doeven sprak vol enthousiasme over de samenwerking tussen lokale aannemer Otten Infra B.V. en het Brabantse Vanku B.V. Het laatste bedrijf heeft de automatische bestratingsmachine Tiger-Stone ontworpen. Een traditionele klinkerstraat zoals de Wallingeresweg zou tot voor kort op even zo traditionele wijze worden aangelegd. We kennen allemaal het beeld van de hardwerkende stratenmaker die in weer en wind de stenen op het zandbed legt. Die waren echter in geen velden of wegen te bekennen tijdens de werkzaamheden aan de doorgaande route tussen Havelte en Darp. In plaats daarvan legde de Tiger-Stone, als een metersbrede printer op wielen, het straatwerk op zijn plaats. Bijzonder is tevens dat de Tiger-Stone wordt aangedreven door een waterstoftractor van Otten Infra B.V. Hierdoor wordt de bestrating zonder schadelijke emissies gelegd.