decor

Kanters Holland wint Bert Wagemakers Award

update 27-05-24


Ook Van der Avoird Trayplant en Vanku genomineerd

Kanters Holland wint Bert Wagemakers Award

Op donderdag 23 mei vond tijdens een feestelijke GRIC-bijeenkomst bij Wilgenhart in Molenschot de uitreiking van de Bert Wagemakers Award plaats. De jury koos uit drie genomineerden Kanters Holland als winnaar, een in Gilze gevestigd bedrijf dat is gespecialiseerd in gereviseerde melkmachines die veelal in Afrika worden hergebruikt. De Award, een trofee met daarop de naam van het winnende bedrijf, werd door voormalig GRIC-voorzitter Bert Wagemakers uitgereikt aan vader Wim en zoon Tijn Kanters.

Door Brigitte Laurijsen

De toekenningscommissie, behalve uit Bert Wagemakers bestaande uit Nienke van Abeelen en Kees van Beijsterveldt, was unaniem in haar beslissing. Voordat de commissieleden tot hun uiteindelijke keuze kwamen, hadden zij zich uitgebreid verdiept in de drie genomineerde bedrijven. Dit deden zij onder meer door de bedrijven te bezoeken. De eigenaren vertelden niet alleen vol passie over de dagelijkse gang van zaken binnen hun onderneming, maar ook over hun doelstellingen. Die doelstellingen bleken divers, maar hadden ook overeenkomsten.

Duurzaamheid

Met name duurzaamheid staat bij de genomineerde bedrijven hoog in het vaandel en laat dat nu juist een van de doelstellingen van de Award zijn. Andere zaken waarop de toekenningscommissie lette, waren innovatie, personeelsbeleid en samenwerking. Met de Award wil het GRIC aandacht schenken aan lokale bedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Dat konden grote of kleine bedrijven zijn, wel of geen lid van het GRIC.

Juryrapport

Voordat de Award donderdag werd uitgereikt, werden op een scherm video’s vertoonden waarin de drie genomineerde bedrijven zichzelf presenteerden. Wim en Tijn Kanters van Kanters Holland vertelden dat zij niet alleen gereviseerde melkmachines leveren, maar ook de kennis daarvan in Afrika overbrengen. In het juryrapport omschreef de commissie Kanters Holland als een ‘echt familiebedrijf met spirit, drive en oog voor de medemens!’, met toekomstperspectief voor de lokale bevolking in Afrika. ,,Dit noemen wij maatschappelijk duurzaam!”, aldus Bert Wagemakers.

Blij en trots!

Nadat Wagemakers het woord ‘melkmachines’ had uitgesproken, was het duidelijk: Kanters Holland was de winnaar van de Award! De trofee, bestaande uit twee in elkaar geslagen handen, voorzien van de bedrijfsnaam, werd door Bert Wagemakers en Nienke van Abeelen uitgereikt. Wim en Tijn Kanters lieten weten ‘blij en trots’ te zijn. De andere genomineerden, Van der Avoird Trayplant en Vanku, werden daarna ook gefeliciteerd met hun terechte nominatie.

Na dit officiële gedeelte was het tijd om door hun collega-ondernemers te worden gefeliciteerd.

Van der Avoird Trayplant

Focus on detail. Dat is de slogan van Van der Avoird Trayplant BV, een bedrijf met zowel locaties in Molenschot als Bavel. Bij deze vermeerderaar die via een meerlagensysteem frambozen, aardbeien en bomen teelt opkweekt, wordt gewerkt volgens de filosofie People, Planet, Profit. De mens staat op nummer 1, gevolgd door de planeet op plaats 2. Jacco Hoogendoorn en Peter van der Avoird van Trayplant vertelden donderdag dat we maar één aarde hebben en dat we dus zuinig moeten zijn op de ‘planet’: ,,We willen de wereld een beetje groener maken”.

Vanku

Ook Vanku BV was genomineerd. Directeur Henk van Kuijk vertelde donderdagavond vol enthousiasme over de door hem ontwikkelde Tiger-Stone, een machine die de werkomstandigheden van stratenmakers aanzienlijk verbetert. In plaats van dat stratenmakers eerder gebruikte straatstenen een voor een moeten plaatsen, zorgt de Tiger-Stone er voor dat een grote hoeveelheid stenen tegelijkertijd in het gewenste patroon op de weg terecht komt. De machine heeft alleen zwaartekracht nodig is. Van Kuijk vertelt trots: ,,We laten hiermee zien dat we voorloper zijn in duurzaam bestraten, met oog voor mens en milieu”.

Gemoedelijk

De uitreiking van de Bert Wagemakers Award vond plaats in een gemoedelijke sfeer. De bijeenkomst vond plaats bij Wilgenhart in Molenschot, waar eigenaren Dave en Vera, samen met hun team, de ongeveer tachtig gasten verwelkomden met een drankje en een smakelijke barbecue. De aanwezigen konden op deze informele manier nader kennis met elkaar maken en elkaar inspireren.

Volgende editie

Uitgekeken naar de volgende editie van het evenement werd er ook. ,,We mogen trots zijn op wat in Gilze en Rijen leeft”, aldus Bert Wagemakers donderdagavond. Hierbij doelde hij niet alleen op de drie bedrijven die tijdens de uitreiking van de naar hem vernoemde Award in het zonnetje werden gezet. Hij deed ook een oproep aan alle aanwezigen om eens na te denken over het aanmelden van hun eigen bedrijf. Aangezien de Bert Wagemakers Award iedere twee jaar wordt toegekend, zal de eerstvolgende uitreiking in 2026 plaats vinden.


Video: Hermens Concept. Creation. Motion. voor Hallo Gilze Rijen


Foto’s Vera van der Avoird