decor

Lezing Ondernemen in oorlogstijd

Prof. Dr. Hein Klemann | Het economische leven in Brabant tijdens de bezetting en nasleep, 1940-1945

In oktober 1944 werden Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot bevrijd van de Duitse overheersing. Britse en Poolse militairen zorgden ervoor dat de vrijheid weer terug was en dat met de wederopbouw kon worden begonnen. Bijna 80 jaar verder kijken we terug op wat deze vrijheid ons heeft gebracht en zijn we er recent, door de oorlog in Oekraïne, weer aan herinnerd hoe belangrijk vrijheid is! Daarom is het 80-jarig jubileum van de bevrijding een mijlpaal om bij stil te staan en te herdenken, te bezinnen, maar zeker ook om te vieren.

In opdracht van Gemeente Gilze en Rijen heeft projectgroep Vrijheid Gilze en Rijen voor de periode september 2024 t/m mei 2025 een mooi activiteitenprogramma samengesteld waarmee we bij deze mijlpaal kunnen stilstaan, samen met alle inwoners van de gemeente Gilze en Rijen, overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en al diegenen die zich hebben ingezet voor het behouden van die vrijheid.

In dit kader organiseert GRIC i.s.m. met Heemkring Molenheide en projectgroep 80 jaar Vrijheid Gilze en Rijen deze lezing voor alle ondernemers uit Gilze en Rijen.

Nazi-Duitsland exploiteerde de landen die het had bezet. De wijze waarop dat gebeurde verschilde sterk. Na uitgelegd te hebben in welke categorie van landen Nederland hoorde en hoe dat uitpakte voor het land als geheel, zal speciaal op Brabant worden ingezoomd. Deze provincie maakte een enigszins andere geschiedenis door dan het Westen. De oorzaak daarvan moet worden gezocht in het karakter van de Brabantse industrie.

Niet alleen de Philipsfabrieken, maar ook de schoenindustrie en de textiel die in Brabant meer op (kunst)wol was georiënteerd dan in Twente, maakte de industrie hier van groot belang voor de Duitse oorlogsvoering. Daar stond tegenover dat deze industrie, die veelal met binnenlandse grondstoffen werkte, goede mogelijkheden had in de clandestiene productie voor de zwarte markt. Ook speelde hier, net als in Zeeland en Limburg, de smokkel met België een rol. In dat land heerste door gebrekkige oorlogsvoorbereiding al snel na het begin van de bezetting gebrek. Daar komt bij dat Brabant eerder werd bevrijd, wat specifieke mogelijkheden, maar ook moeilijkheden met zich bracht.

Hein Klemann(1957) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit en economie aan de VU en de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de VU op een proefschrift over de Nederlandse handel in de jaren 30 en werkte daarna aan de Universiteit Utrecht, het Niod en de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Sinds 2004 is hij hoogleraar economische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde in 2002 het boek Nederland 1938-1948. Economie en samenleving in jaren van oorlog en bezettingen in 2012 samen met de Russische historicus Sergei Kudryashev Occupied Economies. An Economic History of Nazi-Occupied Europe, 1939- 1945.

 

 

Datum: dinsdag 25 maart 2025
Genodigden: alle ondernemers in gemeente Gilze en Rijen
Locatie: Cultureel Centrum De Schakel
Ontvangst: 19.30 uur
Toegang: gratis incl. kopje koffie/thee bij ontvangst

Aanmelden kan vanaf 17 februari via het aanmeldformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: beeldbank Heemkring Molenheide object 00780 | restanten van leerlooierij GT