decor

Ondernemersbijeenkomst 2023

Donderdag 14 september stond in de Schakel in Gilze de traditionele ondernemersbijeenkomst, die jaarlijks door GRIC en Gemeente Gilze en Rijen georganiseerd wordt, op het programma.

Bij ontvangst stonden medewerkers van de afdeling Duurzaamheid van de gemeente en werd iedereen gevraagd naar hun input voor de nieuwe duurzaamheidsvisie die de gemeente aan het ontwikkelen is. Na een kop koffie klonk de bel en verwelkomden GRIC-voorzitter Wil Hermens en wethouder Merijn Scheifes de aanwezige ondernemers in de theaterzaal.

Kick-off Bert Wagemakers Award
Het eerste programmaonderdeel. Voor het afscheid van Bert in februari van dit jaar, na 16 jaar als voorzitter van GRIC, had het bestuur gezocht naar een passende en blijvende waardering die recht doet aan de gedreven en betrokken manier waarop Bert zijn rol als voorzitter van GRIC al die jaren heeft vervuld. Omdat bijzondere prestaties een bijzondere waardering verdienen heeft het GRIC-bestuur de Bert Wagemakers Award in het leven geroepen. Bert verzorgde de kick-off van deze naar hem vernoemde award.

Uitreiking Groene Pluim Gilze en Rijen 2023
Het tweede programmaonderdeel. Voorzitter van Stichting De Groene Pluim, Peter van den Eijnden, nam het woord en vertelde dat het geloof dat belonen beter werkt dan straffen resulteerde in het ontstaan van De Groene Pluim, een stimuleringsprijs die op frequente basis wordt uitgereikt in gemeenten in heel Nederland. Gemeente Gilze en Rijen heeft zich aangesloten bij De Groene Pluim. In februari 2022 werd de eerste Groene Pluim Gilze en Rijen uitgereikt aan Curtec. Dit jaar is een onderneming die, volgens het juryrapport, gewaardeerd wordt voor het innovatieve circulaire bedrijfsconcept, de inzet op duurzaamheid en de maatschappelijk verantwoorde wijze van ondernemen de ontvanger van de 2e Groene Pluim in de gemeente Gilze en Rijen: Chainable!

technofilosoof Rens van der Vorst
Na een korte pauze werd het programma vervolgd met de hoofdspreker van de avond: technofilosoof Rens van der Vorst.

Zijn presentatie ging van links naar rechts. En weer terug. Robots, AI, deep learning, big data, op afstand bestuurbare kakkerlakken, smartphones, konijnen in de wolken, e-mailgedrag, sociale media en nog veel meer.

De boodschap: Om te beginnen zijn we hartstikke ijdel en hebben we het vage besef, dat als we hard geloven dat we iets zinnigs doen, dat ons leven dan ook zinniger lijkt. Maar, met die disclaimer, gelooft hij erin dat iedereen zou moeten nadenken over de impact van technologie. Iedereen zou een beetje een technofilosoof moeten zijn. Of je nu technologie ontwerpt, programmeert, implementeert of gewoon gebruikt. Of je nu een professional bent, of een vader, een coach, een vriend, een baas, een vakantieganger, ondernemer of gewoon een mens.

Moderne digitale technologie rukt op en wij moeten leren om ons daartoe te verhouden. Het gaat daarbij niet om een abstract gegeven, maar gewoon om onze relatie met alledaagse, hedendaagse technologie. Smartphones, e-mail, platformen zoals Uber, Tinder, sociale media, CHATGPT, sensoren, slimme meters, en ga zo maar door.

Dit is extra belangrijk omdat technologie bepaalt hoe wij de wereld zien en omdat technologie ons verandert. De keuzes die je maakt over de technologie die je gebruikt en de manier waarop je die technologie gebruikt, bepaalt dus ook voor een deel wie je bent als mens. En, als je technologie ontwerpt of programmeert, dan ben je ook dus bezig met het veranderen van mensen. Je bent ethiek aan het bedrijven met andere middelen.

We leven allemaal in een wereld die in toenemende mate digitaliseert. Waar we eerst dingen wilden die we niet konden, kunnen we nu dingen waarvan we ons moeten afvragen of we ze wel willen. Daarnaast beïnvloedt technologie hoe wij de wereld zien en hoe wij de wereld ervaren. Daarom is het belangrijk om na te leren denken over de impact van technologie en de relatie die we hebben met technologie. Dat geldt voor iedereen. Of je nu een voetbalvader bent in een WhatsAppgroep, een vrijgezel met Tinder, een buienradar-verslaafde of een CEO die in kunstmatige intelligentie wil investeren. Een klant van Uber, een voormalig gebruiker van de CoronaMelder en ga zo maar door.

Zijn verhaal gaat over de invloed van moderne, digitale technologie op ons leven. Hoe leren we beter nadenken over onze relatie met digitale technologie? En over de vraag: wat kun jij eraan doen? Hoe draag jij bij aan een wereld met betere digitale technologie?

Nadenken over technologie is vooral heel leuk. Op zijn website technofilosofie.com probeert Rens humor en technologie te verbinden en daar is hij erg goed in. Zo schreef hij ‘Digitale Gremlins’ en ‘Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem’. Met afstand de leukste boeken over onze relatie met technologie. Daarnaast zijn er 10 superleuke crashcourses gemaakt die inhoudelijk zijn, en leuk. Er is een briljante complottheoriespel en columns-om-te-lachen en met afstand de leukste nieuwsbrief over technologie. Neem zeker eens een kijkje!!!

Na dit afwisselende programma werd in de foyer nog volop nagepraat, over het programma en wellicht over mooie nieuwe samenwerkingen.

GRIC en gemeente Gilze en Rijen bedanken iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan een zeer geslaagde avond!